Bemutatkozás

A muzsika világa, a művészet csodája talán, még mielőtt megérkezünk erre a Földre, létezik valahol és vannak olyanok, akik képtelenek tőle leválni s erre a létezésére koncentrálni itt lent…

Ezt az energiát őrzik amíg élnek és ez motiválja tetteiket.

Ehhez a csoporthoz tartozik Szirtes Edina is, aki gyermekkora óta zenét tanul (ez így is marad élete végéig, hiába a hegedűművészi, kamaraművészi és művész tanár diploma).

A zeneszerzői álma 5 éves korában tudatosult benne. S majd 25 év múlva a Művészetek Palotájában egy szerzői koncerttel elkezdődött alkotói tevékenységének hivatalos útja vagy nagykorúságba a lépése.

De már ezt megelőzően is komponált zenét a Szegedi Kortárs Balett előadásához.

Saját dalával egy József Attila versmegzenésítéssel eljutott az akkori Ki mit tud ?országos válogatójára (17 évesen). Majd a Songwriting Competition nemzetközi zeneszerző versenyen 15.000 dalból 15 legjobb dalba jutott egy darabja.

Az évek előrehaladtával egyre több színházi előadáshoz komponált zenét. Első Saját zenekarával 2005 április 1- én lépett a nagyérdemű elé a Budapesti Fringe fesztiválon, ahol különdíjat és lemez szerződést nyert. Így indult el ezen a rögös, rendkívül izgalmas, annál több megpróbáltatással járó és állandó igaz önvizsgálatot követelő előadóművészi úton, amelyből nem veszhet ki a küldetéstudat és a teljes odaadás.

Meghatározó megbízásai formálták, nevelték zeneszerzői mivoltában és teljesítették zenei világát s ezzel az “alkalmazott” , vagy koreográfiákhoz irt zenék sokadalmába vezetve, rengeteg zenei darab született .

Kiemelkedő együttműködések a Székesfehérvári Színház nagyszabású nyári előadásaihoz született darabok, Dr. Szikora János rendező alkotó társaként, a ReCirquel társulat előadásai-MyLand, Solus Amor, Ima- Vági Bence társaként (ezeket jelenleg is játszák a MüPában és a határokon túl is), a Krone Cirkus Müncheni Mandana című bemutatója mely 2019. április 4- én volt és ezt, a szintén Vági Bencével közösen alkotott előadást, 3000 ember álló tapssal jutalmazta.

De ami szintén életbevágóan fontos az, a Baltazár színház előadásai , melyeket Elek Dóra és Kováts Kriszta rendezőtársakkal alkottak több ízben, több évben.

Az Operettszínházban már több, mint 100 alkalommal játszották a Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika Mesemusicalt, amelynek zenéjét komponalálta.

Jelenleg is műsoron van , mint ahogy a Pesti Magyar Színházban a Tüskevár ifjúsági Zenés előadás.

A szakmai elismerések, mint 2012-Ben az Artisjus nagydíj, az Év zeneszerzője, a Fonogram díj 2012-ben az Év világzenei albuma, vagy a Kritikusok által legjobb koncertnek érékelt Lao Ce : Tao Te King koncert a MüPában, 2013-ban, vagy az Erkel Ferenc kitüntetés a zeneszerzői tevékenységéért 2021-ben…mind vigasz minden olyan alkotónak, aki nem tud milliós rajongó bázist, vagy ismertséget felmutatni, mégis kitart valami mellett amiben hisz. Sokan élnek, alkotnak ilyenek!

De legnagyobb ajándékának a 2022-ben kapott az Év Legjobb Filmzeneszerzője díjat érzi és őrzi. Mert ez a gyermekkori álma egyik legmeghatározóbb virága.

Mindemellett 13 szerzői lemeze van. És folyamatosan koncertezik valamelyik zenekarával vagy szóló Looperes muzsikával, mellyel 2018-ban beválogatták a Womexre, amely kivételes lehetőség a nemzetközi világ meghódítására, vagy vonós quintetjével, vagy Etnoszimfonikus műsorával, melyet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral mutattak be 2018-ban, vagy valamelyik példa képével például Gryllus Dániellel , vagy Rohmann Dittával játszik.

Díjak, kitüntetések:

1996. Pop-Rock táncdalfesztivál I. helyezés
2004. Artisjus Díj
2006. Songwritercompetition – Worldmusic kategória 15 legjobb dal – Furfangos dal
2010. Fonogram Díj – Worldmusic kategória – Szirtes Edina – Tesséklássék c. Lemez
2012. Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj
2021. Erkel Ferenc – Díj